'Menneskemuren' bliver skabt i 1982 til en stor nordisk udstilling på Guggenheim Museum i New York og turnerede efterfølgende rundt i store dele af USA
Detaljefoto fra The Solomon R. Guggenheim Museum i New York, 1982
Detaljefoto fra The Solomon R. Guggenheim Museum i New York, 1982
Installationsfoto fra Municipal Museum Art Gallery i Los Angeles, 1983
Detaljefoto fra Municipal Museum Art Gallery i Los Angeles, 1983
Installationsfoto fra Port of History Museum i Philladelphia, 1983
Værket var opstillet foran SMK – Statens Museum for Kunst i årene 1984-1995
Foran SMK – Statens Museum for Kunst
'Menneskemuren' opstilles foran Horsens Kunstmuseum i 2010, udlånt frem til 2085. Foto: Horsens Kunstmuseum
Januar 2023. Foto: Henrik Keil
Januar 2023. Foto: Henrik Keil

Menneskemuren

Skulptur /

Figurer på menneskemuren: Le Luxe, Assurbanipal, Yaksi, Bena Lulua, Herkules, Slangekvinden, Abemanden, Elefantkvinden, Dyden, Maya, Habakuk, Sinne og Slaven.

I 1984 blev muren opstillet foran SMK – Statens Museum for Kunst i København, men blev taget ned i 1995, hvor museet lukkede for ombygning. Menneskemuren er udlånt til Horsens Kunstmuseum frem til 2085.

Citat Bjørn Nørgaard
Forskellen mellem New York og København var stor, da jeg kom derover første gang. I København havde vi ganske vist gæstearbejderne, som de blev kaldt. Men de prægede ikke gaderne som i New York, hvor alverdens kulturer var repræsenteret. New York er jo om noget sted multikulturel. Menneskemuren er en hyldest til den mangfoldighed, som jeg oplevede i USA, og som jeg synes, at vi i dag kan lære meget af. Selvfølgelig skal vi kende og være stolte af vores egen kultur. Men vi skal være det på en inkluderende måde og ikke på en ekskluderende måde. Det er desværre det sidste, der er sket. Vi glemmer, at det, der har gjort vores del af verden fremgangsrig i flere århundreder, er, at vi har været åbne.

Materiale
Krenitfiberbeton, træ, kobber og glaseret stentøj
Mål
530 (søjler) x 1454 (mur) x 58 (base) cm
Ejer
SMK – Statens Museum for Kunst. Udlånt til Horsens Kunstmuseum fra 2010 frem til 2085
Relaterede værker

© Photographs and videos may not be used for commercial purposes, unless you have a copyright license with Bjørn Nørgaard and the listed photographers