Foto: Galleri Susanne Ottesen
Foto: Galleri Susanne Ottesen
Foto: Galleri Susanne Ottesen
Foto: Galleri Susanne Ottesen
Foto: Galleri Susanne Ottesen
Foto: Galleri Susanne Ottesen

Mindesmærke for Hans Tausen

Kunst i det fælles rum /

Opstilles i anledning af Viborgs 475 års reformationsjubilæum. Hans Tausen står højt på en glaskiste, der rummer netop den gravsten, som han efter sigende stod på, da han talte i Viborg. Kisten hviler på treenighedens søjler. Med 12 tungeformede metalstykker, hver med sin tekstbid fra reformatoren, taler Hans Tausen til beskueren. Engang lå Gråbrødre Kirke her, og det var herfra, Hans Tausen prædikede Luthers ord.

Tekst af Bjørn Nørgaard 
Skulpturen fremstiller Hans Tausen, der taler udenfor kirken på den hvide sten.

Billedet kendes gennem historien, den revolutionære forkynder der taler magten og det etablerede midt imod, et af de seneste eks.  Jeltsin på kampvognen i Moskva foran det hvide parlament, men der er mange flere.........

Hans Tausen taler, forkynder, prædiker en ny og samtidig ur-kristen tro, reformationen 1536, Grevens fejde, bondeoprør, men der er ikke lokale ideer det er en europæisk bevægelse, Hans Hans Tausen er ikke et pludseligt opstået fænomen, han har studeret i Europa, han har deltaget i diskussionen, har været betaget af luthers lære og nu var det nu, på den hvide sten.

Gennem hele kristendommens historie har nye forkyndelser og kirkekampe delt og eller omformuleret troen, med reformationen kommer et nyt stort brud i kirken hovedsageligt i nordeuropa.

Men reformationen er ikke en isoleret kirkelig begivenhed, det får afgørende betydning for udviklingen af de senere nationalstater, økonomi, velfærd osv...

I diskussionen om modernitetens oprindelse må reformationen være et tidligt spor.

Skulpturen er derfor et kompleks konglomerat af flere forskellige elementer, forneden først en oval nærmest æggeformet rød granit base, poleret blank, det er jorden, det basale i livet, fødslen,, kødets virkelighed.

Så tre snoede søjler, som bærer himlen, dog her den hvide sten og Hans Tausen, treenigheden, faderen sønnen og helligånden, tro håb og kærlighed..

Tredie element den hvide sten, som som traditionen har udpeget til Hans Tausens ”bjerg” eller ”prædikestol” hvorfra hans budskab om den nye forkyndelse lød.

Omkring den hvide sten er en glasmontre, dels for at beskytte stenen, men det er også springet fra realitet til kunst, myte til kunst, kultur til kunst, normalt er kunsten i montre her er det den hvide sten, Hans Tausen svæver over den, han er ikke længere af denne verden.

Selve Hans Tausen figuren er i keramisk stentøjsler glaseret i flere farver, den modellerede figur fremstiller Tausen som profeten, med den danske bibel i højre hånd, frem under hans kjortel vælder forkyndelsens og ordets kilde for at oversvømme hele landet.

Om Tausens figuren snor sig en spiral i rustfrit stål, eventuelt med indlagt lyskabel, spiralen er uendeligheden, himmelstigen, babelstårnet og det guddommelige ornament hvori vores liv indskrives.

Tunger i bronce de 12 apostle, helligånden kommer over dem, de taler i alverdens tunger,  at tale i tunger er et mystiks religiøst begreb. I de tolv tunger på kroppen indgraveres citater og billeder. Fra den danske bibel, fra hans venstre hånd og fra hans mund, taler Tausen selv i tunger.

Materiale
Granit, rustfrit stål, glas, uglaseret stentøj, bronze, hvis gravsten
Mål
350 (h) cm
Placering
Plænen ved Gråbrødre Kloster, Viborg
Opdragsgivere
Viborg Kommunes Kunstkomité
Finansiering
Viborg Kommune, Viborg Kunstkomité
Samarbejdspartnere
Tommerup Keramiske Værksted ApS, Bronzestøberiet Leif Jensen ApS, FBN Stenhuggeri ApS

© Photographs and videos may not be used for commercial purposes, unless you have a copyright license with Bjørn Nørgaard and the listed photographers