Foto: Stine Heger
Foto: Stine Heger
Foto: Stine Heger
Indvielse af værket ved Hendes Majestæt Dronning Margrethe II, 20. september 2019. Foto: Martin Frøland, Frihedskampens Mindefond
Tale ved Frihedskampens Mindefond ved formand Christian Eugen-Olsen. Foto: Martin Frøland, Frihedskampens Mindefond
Indvielse, 20. september 2019. Foto: Martin Frøland, Frihedskampens Mindefond
Skitser og gipsmodel af skulpturen

Mindesmærke for danske soldater

Kunst i det fælles rum /

På foranledning af Frihedskampens Mindefond har Bjørn Nørgaard, efter en henvendelse fra Christian Eugen-Olsen og efterfølgende møder, udarbejdet en mindestøtte for danske soldater, der faldt ved angrebet d. 9. april 1940 og d. 29. august 1943 samt danske soldater i allieret tjeneste.

Da Axel Poulsens monumentet, ved det store gravfelt, fortsat skal være det centrale punkt i anlægget, og Per Arnoldis monument for krigssejlerne står markant placeret til venstre med en stram kvadratisk form, har Bjørn Nørgaard valgt at overholde symmetrien, men at foreslå en mindestøtte – en knækket søjle som det formelle greb. Søjlen "drejes" ca. 10-15° om sin akse i forhold til symmetrien og er rombeformet i grundplan. Den er udført i svensk granit, Quimbra (violette korn i en grålig granit). Ønsket har været at integrere monumentet i det eksisterende anlæg, samt at udtrykket bliver "let" trods stenens ca. 8 tons.

Motiverne på soldatermindesmærket: En dansk soldat og fregatten Peder Skram på den ene side og en dansk soldat i allieret uniform og en spitfire på den anden. Det hele holdes i stenens plan, som flade relieffer udført som en graveret tegning.

Materiale
Svensk granit
Mål
90 x 90 (siderne) x 410 (h) cm
Placering
Mindelunden i Ryvangen, København
Opdragsgivere
Frihedskampens Mindefond

© Photographs and videos may not be used for commercial purposes, unless you have a copyright license with Bjørn Nørgaard and the listed photographers