Title BN

Grafiske arbejder, Atelier Clot, Bramsen og Brunholt, Svendborg

12.02. – 04.04.2022
Body

Det er med stor glæde og stolthed at vi kan byde velkommen til denne soloudstilling med litografier gennem fem årtier af Bjørn Nørgaard. Han er blevet en uløselig del af Atelier Clots historie. Gennem årene har han på værkstedet i Paris udført værker som både provokerer, undrer og begejstrer. Lige fra værket Min mormors kolonihavehus fra 1978, som oser af hygge til værket »Krigen« fra 2015, som sætter fokus på krigens gru, og med modstykket eller måske løsningen værket Kvinden, som det fredsskabende mål. At turde at sætte fokus på så store og følsomme emner er beundringsværdigt og vigtigt – og det gør Bjørn Nørgaard.

Hovedværket på udstillingen er serien: Triptykon, Krigen, Kvinden, Freden som består af fire serier i fire størrelser – X, Y, Z og Æ.

Triptykon er græsk og betyder trefoldet. I middelalderen blev det brugt om en trefløjet altertavle hvor sidefløjene lukkes over midterpartiet. I moderne kunst er dette triptykon motiv brugt som en minitegneserie, hvor de tre billeder udgør et episk forløb. 

Bjørn Nørgaard fortæller: “I 2014 var jeg i Dresden for at se en stor udstilling omkring en triptykon af Otto Dix 'Krigen' med alle forarbejder, kartoner og dokumentation fra 1.verdenskrig, en del skitser var udført i skyttegravene. Da begrebet krig er rykket tæt på i Europa, og vi kan diskutere, om 3.verdenskrig har været i gang i en årrække, var besøget i Dresden et studiebesøg med det formål at udføre en triptykon som litografi hos Christian Bramsen og venner i Paris.

'Krigen – Kvinden – Freden', er i modsætning til Otto Dix 'Krigen' et forsøg på at diskutere, at vi har et valg, krigen er ikke et deterministisk vilkår, men i bedste fald en del af en politisk proces, og forståelsen af at krigens gru aldrig er en løsning, men at det feminine og freden er målet, trods tidens censur af alt og alle, fastholder kunstneren kvinden, som bærer af kærlighedens frugt og freden der, hvor denne frugt udfoldes i fremtiden.

I denne triptykons mangfoldighed af lag og billeder antydes det, at vi selv må tolke os ind i verden, der er ingen enkle svar på kompleksiteten i den globale realitet, vi lever i, ansvaret ligger hos den enkelte, det betyder os alle.”

Udover dette stærke værk og vigtige budskab byder udstillingen bl.a. på værker som Gulvet til Proviantgården — et smukt litografi som viser udsmykningen i Proviantgården, som Bjørn Nørgaard udførte i 1990’erne. Proviantgården er opført af Christian den 4. i 1604 og huser i dag medlemmer af folketinget. 

Noter fra Paris – 45 litografiske arbejder skabt i Paris i den periode han arbejdede med Dronningens gobeliner. Det helt nye litografi med titlen D’Ur à Canaan – inspireret af den tyske forfatter Thomas Manns fortællinger om Josef og hans brødre.

Vi glæder os til at vise den spændende udstilling frem, som gemmer på utallige historier fra Bjørn Nørgaards univers. Nogle bliver fortalt og andre er overladt til den enkeltes fantasi og fortolkning. Udstillingen bliver vist frem til 2. april i galleriet i Svendborg. Vel mødt!

Kilde: Atelier Clot, Bramsen og Brunholt, Svendborg

Installationsfoto. Foto: Atelier Clot, Bramsen og Brunholt
Installationsfoto. Foto: Atelier Clot, Bramsen og Brunholt
Udstillingsplakat

© Photographs and videos may not be used for commercial purposes, unless you have a copyright license with Bjørn Nørgaard and the listed photographers