Tekstbidrag til publikation i anledning af Regentparrets udstilling på ARoS

Subtitle
11.10.2013
Body

Når Poesiens vilde ridt
Flyver mod uendeligt
Vil hver gal poet påkalde
Mammutter i Malajsia
Sibiriske krokodiller
Pingviner i Sahara

Hans halvt forrykte skaberværk
Forvandler ham i rus
Til varulv og tabaskermand
Hans hekseskudte rableri
Bliver til et smykke
Af ciseleret guldsmedkunst
Et stykke

Ethvert menneske er en kunstner sagde Jospeh Beuys i 1965, med det mente han at ethvert menneske besidder et skabende potentiale, i de samme tressere blev Duchamps ready made begreb sat på spidsen, alt kan være kunst, det mange glemte og stadig glemmer, det betyder ikke at alt er kunst.

Det kræver indsigt, viden, erfaring, intuition, lidenskab og kærlighed til kunsten og livet, og så det udefinerlige, der kaldes talent, hvilket tildeles os ganske efter højere magters forgodtbefindende. 

I den forstand er kunstens væsen ganske udemokratisk, man kan hverken købslå eller stemme om den kunstneriske substans, og i den forstand unddrager kunstens og poesiens væsen sig både politik og marked, og netop deri ligger kunstens egentlige revolutionære og nyskabende kraft.

Jeg har haft det store privilegium ved arbejdet med Deres Majestæts gobeliner (tapeter) Deres fælles monogram i Moltkes Palæ og nu gravmælet til Roskilde Domkirke, at føre en årelang dialog med Deres Majestæt og Deres Kongelige Højhed om kunst, kultur, historie og livet i dets mangfoldighed, jeg kan derfor på første hånd bevidne, at de begge har en sjælden indsigt, viden, erfaring, intuition, lidenskab og kærlighed til livet og kunsten og at vi alle, i denne udstillings dialog mellem to kunstneriske udtryk, ser Deres kunstneriske talenter udfolde sig på smukkeste vis. 

De har som sande kunstnere kastet dem for ulvene, også kaldet kritikken eller den offentlige mening, den som ethvert kunstnerisk virke står overfor hver dag, fra værk til værk, men hvor besværligt det end måtte være, er det, når værket bevæger sig ud af værkstedets lukkede verden, at vores kunst møder menneskene, som er kunstens egentlige prøve.

Når vi i Akademiet uddeler medaljer, takker vi kunstnerne for at de modtager medaljen.

Jeg vil på samme måde på standens vegne takke Deres Majestæt og Deres Kongelige Højhed, fordi de ved deres interesse for og viden, indsigt og deltagelse i kunsten og ved deres aktive udøvelse af de billedkunstneriske discipliner er med til at hæve billedkunstens anseelse i samfundet.

Tillykke med udstillingen.

© Photographs and videos may not be used for commercial purposes, unless you have a copyright license with Bjørn Nørgaard and the listed photographers