Tekst til grundlovstale holdt af FOS foran Christiansborg

Subtitle
05.06.2015
Body

Kammerater, søstre, brødre, godtfolk, småfolk, koøjer og belgøjer, sprællemænd, tumlinger og skrappe tanter, platfodede og rundtossede, gule, blå, sorte, lilla, brune, turkise, blegfiser og rødhårede

I disse for vores land og grundlov så tunge tider, hvor verden er så fuld af udfordringer og mulige umuligheder en tunge tale mod fjerne horisonter.

Tik tak gikken gakken hovedet ned i skuffen

Citat:      Når man bliver ved at gaa, så gaar det nok.

A.     
Hvordan vi får det nationale, det europæiske, det globale rum til at spille  sammen i en konstruktiv dialog. Hvordan vi får den totalitære modernitet til at integrere traditioner, som en værdifuld resurse. Oprindelsen til fremtiden, nutiden er den flygtige tid vi har til at bære de værdier vi har fået med os når vi giver vores verdensbillede videre til nye mennesker, som så kan forkaste, tage til sig og give nye dynamikker, husk solen står stadig op, når vi er væk.

Citat:      Lediggang er roden til alt kunst. 

B.     
Demokrati forudsætter en oplyst borger, en oplyst borger forudsætter medier og en åben transparent politisk kultur.  Forudsætningen for en oplyst borger er en dannet borger, forudsætningen for dannelse er stærke politiske ambitioner om en visionær kunst-og kulturpolitik. Samfundet er en skulptur, et digt, et stykke musik vi alle kan modellere, digte og komponere med på, det …. Billeddannelser, samfundsmodeller, er inkluderende, åbne, hvor alle muligheder kan tænkes, og opstå og skæres bort, kunsten er drømme omsat i et stof, ord og lyd. Det samfund der frisætter den enkeltes skabende potentiale, er det samfund der … fremtidens muligheder.

Citat:      Det store er ikke at være dette eller hint, men at være sig selv, og dette kan ethvert menneske, om han vil.

C.      
New Corporate governance – SCREW Corperate governance. Nødvendighedens politik afskaffer demokratiet, det nødvebdige kan ikke diskuteres, sådan er det jo, det er nødvendighedens tyranni. Vækst for enhver pris, vækst, vækst DI, DA, LO, regeringen, folketinget vækst, vækst, men hvilken vækst skal ikke diskuteres. Den vækst nyliberalismen taler om, at producere en masse ragelse verden havde været bedre forundt uden, som ingen har brug for, sælge det dyrt, forbruge og smide væk.
Vi skal fylde jorden med flere tungmetaller, medicinrester, pesticider, fosfor, resistente bakterier, og sprede ammoniak, der ødelægger marker for at producere uspiseligt kød i mængder der gør os syge og forbruger planteafgrøder nok til det halve Afrika. Det frie marked er godt for noget, men ikke alt i verden for himmelens skyld. Væksten skal ikke være en kræftsvulst på jorden, vi skal demokratisk diskutere hvilken vækst, væksten skal være udviklende, berigende og tænkes i helhed og tid…..

Citat:      Jord, dæk ikke mit blod til ! mit skrig må ikke stedes til hvile.

D.     
Konkurrencestaten, det glædesløse samfund, nyliberalismens svar på salig Fourier Phalansteres, nu skal alle rette ind efter det globale finansmarkeds behov for afrettes, målrettet arbejdsduelige produktionsorienterede individer, som er kodet til at producere og forbruge. Historien, skønheden, kærligheden, omsorgen, indsigten, erfaringen, lysten er afkodet. Her ligner nyliberalismens forbrugssamfund skuffende sovjetternes åndløse kvantitetssamfund, hvad enten lighed er målet eller ulighed er målet, ophobes magt og penge hos de få.

Citat:      Af alle latterlige ting forekommer det mit, at være det latterligste at have travlt.

E.     
Inden vi bliver nation af latterlige morakker, inden den kollektive …. Sænker mørket over vores kulturrigdomme, inden den menneskefjendske virus breder sig hvor vi kun ser vores brødre og søstre, der har støtte og hjælp behov kort eller langt, som en omkostning og klods om benet, og hvor den ….. alliance mellem nationalt - sociale og det nyliberalistiske - vækstdogme har den selektive empati som fælles værdi, må vi trods de nærmest utopisk umulige vilkår i en global …… hævde den universelle empati, som håb der kan bære mennesket ind i fremtiden.

Citat:      Hvis man ikke går til yderlighederne, skal man slet ikke gå.

© Photographs and videos may not be used for commercial purposes, unless you have a copyright license with Bjørn Nørgaard and the listed photographers