Tale ved rejsegilde i Den Frie Udstillingsbygning

Subtitle
14.08.2014
Body

I 123 år har Den Frie Udstillingsbygnings kunstnere haft viljen udfra kunstens betingelser, at diskutere Den Frie Udstillings muligheder for at rumme de bevægelser og den dynamik der gennem disse mange år er gået gennem samfundet. Det er kunstens væsen i sig selv, kunstens erkendelse, kunstens rolle i tiden og kunsten der udvikler nye billeder til nye virkeligheder.

Det har skabt stridigheder, alliancer, diskussioner om strukturer og nye medlemmer, mange mere eller mindre vellykkede eksperimenter med form og indhold er gennem tiden afprøvet, det har sjældent været kedeligt, og vi har ikke stået stille.

Op gennem 90erne var der en gennemgående diskussion, om sammenslutnings ideen overhovedet var relevant i en digitaliseret global verden, hvor kunsten kommunikerer frit på tværs af kontinenter. Og med 60ernes konceptualisme og minimalisme i baghovedet, skulle der virkelig arbejdes for at definere, at dette rum, på dette sted, i denne tid ,rummer kvaliteter, som giver kunsten et hus som kan udvikle noget enestående for de mennesker, der samles her om kunsten. At det er afgørende, at der udenfor markedet og staten skal være et hus på kunstens betingelser.

Det vi i dag holder rejsegilde for, er endnu et skridt på den rejse der begyndte 1891 som sammenslutning og med dette hus i 1914, og som ingen ved hvor ender, og endnu engang udvider vi Den Frie Udstillings rum, så vi kan gribe det som tiden rummer, mere praktisk, nye kuratorer, praktikanter, skoletjeneste, åbent arkiv, studiepladser, nyt udstillingsrum og ved særligt Malenes, men også Kirse og Kit og bestyrelsens og andre medarbejders store indsats er midler skaffet fra A.P. Møllers Fond og vores ihærdige, iderige, inspirerende arkitekt Bente Lange, har ud af de givne betingelser skabt nogle meget fine rammer.

På dette tidspunkt skal også det hedengangne advisory board takkes, Anette Sadolin, Jacob Holm, Claus Andersen og undertegnede, udgangen på mange overvejelser var, da vi besluttede, at hvad ud af tabes skal nedad vindes. Men goodbye to all that, en ting er kort at læse, et andet skib at føre og vi har fået gode skibsfører på dette byggeri.

Først tak til vores hovedrådgivere Arpe og Kjeldsholm, ingeniør Tim Kjeldsholm og arkitekt Niels Secher for jeres kyndige planlægning, rådgivning og styring af byggeriet og for jeres kompetente pladshund Bjørn Hansen – tak.

At se hvorledes dette hus kunne svæve på tynde jernrør for derefter nedefra, som et organisk molekylært netværk langsomt, få et nyt fundament og underetage flere meter nede i undergrunden, har været imponerende og betagende. Dette har været håndværk, når det er ypperst, her er ingen rutiner der kan gentages, her skal improviseres fra pæl til pæl – tak for hver en m2 i gravede, understøttede, gendannede, støbte, spændte, bar, det har været imponerende og fascinerende at følge:

Tak til
KH Entreprise
Dansk Fundering A/S
Karl A. Hansen Entreprise A/S
Skou Gruppen A/S
H.W. Larsen A/S
CJ Montage ApS
FM Entreprise Aps
Petersen & Olsen A/S
JS Ventilation as
Elsec A/S

Foto © Jens Lindhe
Foto © Jens Lindhe
Foto © Jens Lindhe
Foto © Jens Lindhe
Foto © Jens Lindhe
Foto © Jens Lindhe

© Photographs and videos may not be used for commercial purposes, unless you have a copyright license with Bjørn Nørgaard and the listed photographers